«Цифрове» життя стрімко обростає своїми святами

Професійне свято — гарна можливість привітати колег на роботі та подарувати їм пам’ятні презенти. У сьогоднішньому дописі пропоную добірку професійних свят, що пов’язані з ІТ. У календар потрапили пам’ятні події та просто важливі дні року. 

14 лютого
 Всесвітній день комп’ютерника
14 лютого – неофіційне свято, але широко відзначається в професійному світі. 14 лютого 1946 року науковому світу і всім зацікавленим був продемонстрований перший реально працюючий електронний комп’ютер ENIAC (Електричній Числовий Інтегратор І обчислювач.
 
4 квітня
Міжнародний день Інтернету
Святкується 4 квітня — у день смерті святого Ісидора Севільського, покровителя учнів та студентів, який створив першу в історії енциклопедію «Etymologiae» в 20 томах.
 
4 квітня
День Веб-майстра
Дата цього свята вибрана невипадково: якщо придивитися, можна помітити, що цифри 4.04 дуже нагадують за своїм написання помилку 404 («Сторінку не знайдено»), що має пряме відношення до роботи веб-майстрів.
 
17 травня
 Всесвітній день інформаційного співтовариства
27 березня 2006 Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 травня — Всесвітнім Днем інформаційного суспільства.
 
31 серпня
 День блогу
Ідея святкувати День блогу (Blog Day) 31 серпня з’явилася в 2005 році, коли активні користувачі LiveJournal угледіли в слові blog цифри – 3108. Тому і датою свята встановили 31 серпня (31.08). Ініціатори Дня блогу закликають присвятити його знайомству з товаришами з різних країн і з різними інтересами. Для цього пропонується написати короткі рецензії про п’ять різних блогах і 31 серпня опублікувати ці записи у себе з посиланнями на авторські сторінки.
 
13 вересня
 День програміста
Програмування поєднує в собі елементи мистецтва, науки, математики та інженерії. У більш широкому сенсі, програмування – процес створення програм, тобто розробка програмного забезпечення. День програміста – неофіційне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 (два у восьмому ступені) вибрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта. У високосні роки це свято попадає на 12 вересня, в невисокосні – на 13 вересня.
 
26 листопада
 Всесвітній день інформації
26 листопада відзначається Всесвітній день інформації (World Information Day), який проводиться щорічно з 1994 року за ініціативою Міжнародної академії інформатизації (МАІ), що має генеральний консультативний статус в Економічних і Соціальній радах ООН і Світового інформаціологічного парламенту (СІП). В цей день в 1992 році відбувся перший Міжнародний форум інформатизації. Сьогодні Всесвітній день інформації відзначають у багатьох країнах світу.
 
30 листопада
Міжнародний день захисту інформації
«Міжнародний день захисту інформації» святкується 30 листопада з 1988 року. Цей рік не випадково став відправним для свята, саме в цей рік була зафіксована перша масова епідемія черв`яка, що отримав назву за іменем свого творця – Моріса. Саме тоді фахівці задумалися про необхідність комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки. У 1988 році американська асоціація комп’ютерного устаткування оголосила 30 листопада «Міжнародним днем захисту інформації» (Computer Security Day).
 
4 грудня
День інформатики
4 грудня 1948 року – день народження радянської інформатики. Зацікавившись публікаціями про цифрові обчислювальні машини, що з’явилися наприкінці 40 років, член-кореспондент АН СРСР по Відділенню технічних наук І.С. Брук стає активним учасником наукового семінару, який обговорював питання автоматизації обчислювальної техніки.