Моделі Saas, Paas, Iaas

      Останнім часом численні програмні додатки, пакети прикладних програм освітнього використання починають постачатися за моделлю SaaS. Наприклад, математичне програмне забезпечення, зокрема Sage – система для оперування і експериментування алгебраїчними та геометричними об’єктами, яка містить у собі засоби інших математичних пакетів прикладних програм, об’єднаних в єдиній системі. Як забезпечення з відкритим кодом, його можна завантажити на свій комп’ютер і використовувати переваги різноманітних пакетів для здійснення операцій з математичного аналізу, алгебри, теорії груп, теорії графів та інших.
Наразі засобами хмарної версії системи SageMathCloud можна робити це безпосередньо з браузера. Зараз це – вільно доступний сервіс, що підтримується на сервері Університету Вашингтона. Завдяки сервісам SaaS можна скористатися значними обчислювальними потужностями віддаленого сервера для опрацювання даних, зокрема для математичних обрахунків, поряд з цим – реалізувати колективну роботу з додатками. Ще одна галузь, в якій інтенсивно розвивається даний напрямок – комп’ютерний дизайн, що потребує опрацювання великих обсягів відео і графічних даних, що використовують також і з навчальною метою. Вже сьогодні використовуються он-лайн редактори для здійснення проектування різного роду, наприклад, Sweet Home 3D, – це вільно поширюване програмне забезпечення з відкритим кодом для 72 підтримування процесів дизайну інтер’єра з можливістю перегляду у форматі 3D. Відзначається тенденція до подальшого розвитку у напрямі створення хмарних додатків у галузі комп’ютерного проектування, з урахуванням виникнення засобів трьох-вимірного друку, завдяки яким відбуваються якісні зміни у цій діяльності. Створюються додатки, які можуть бути реалізовані лише «у хмарі». Але причиною перенесення програмного забезпечення «у хмару» може бути не лише очевидні переваги щодо використання більших обчислювальних потужностей, доступу з будь-якого пристрою та інші. Ще одним суттєвим напрямом трансформації підходів до організації доступу до програмного забезпечення є ліцензійне використання. Зокрема, варто звернути увагу на досить розгалужене сімейство програмних засобів, пов’язаних з опрацюванням і перекладом текстів. Це і програми семантичного і синтаксичного аналізу (наприклад Grammary), так і програми визначення унікальності контенту (e-txt Антиплагіат, Viper, FindCopy та інші). Перспективи надання сервісу через браузер сприяють швидкому розвитку даного сектору.
     Таким чином, можна відзначити наступні переваги SaaS: – програмне забезпечення є вільно поширюваним або оплачується за фактом використання (за передплатою). – програмні додатки доступні з будь-якого комп’ютера або іншого пристрою через браузер; – уможливлюється колективна робота з додатками. До недоліків SaaS можна віднести додатки загального призначення, що існують як сервіс, не завжди підходять для конкретних цілей професійного використання .
      PaaS (Platform as a Service) – «платформа як сервіс». На відміну від засобів SaaS, які більш орієнтовані на користувача, даний вид послуг більше призначений для розробника. В якості сервісу надається деякий набір програм, служб і бібліотек, або ж інтегрованих платформ для створення  власних web-додатків [261]. Засоби даного типу призначені для забезпечення середовища і інструментів для створення нових он-лайн додатків [227; 259]. Для цього використовуються такі служби, як Google App Engine, для розроблення і запуску існуючих web-додатків у Google-інфраструктурі; Microsoft Azure – для розвитку і підтримування Microsoft-додатків; Force.com – також призначений для того, щоб створювати і хостити різноманітні додатки [227; 259]. До переваг PaaS можна віднести наступні: – можна будувати програмні додатки швидко і за низьку ціну; – можна розробляти додатки для власних потреб або робити їх загальнодоступними. Недоліки PaaS: – обмежує розробника тими мовами і засобами, що пропонує провайдер; – якщо постачальник припиняє надавати послуги, програмні додатки може бути і не вдасться перенести на іншу платформу.
     IaaS (Infrastructure as a Service) – «інфраструктура як сервіс», призначена для запуску будь-яких додатків на хмарному апаратному забезпеченні по вибору користувача. Даний вид послуг призначений для створення і запуску існуючих додатків на апаратному забезпечені постачальника. Серед постачальників послуг IaaS – Amazon Cloud Hosting, що пропонує багато варіантів віртуальних серверів, які можна оплачувати погодинно. Їх можна створювати дуже швидко, використовуючи Amazon Machine Image (AMI). Ці сервери можуть бути специфіковані користувачем або вже містити програмне забезпечення від Oracle, IBM, Sun або інших постачальників. Серед інших компаній-провайдерів – такі як Selectel, OpenVZ VPS та інші, Rackspace, що пропонує всі категорії хостинга від приватної хмари до хмарного хостинга, Gogrid, що надає хмарний хостинг, гібридний 74 хостинг та виділений хостинг рішення та інші. Використання даної технології дозволяє позбутися від необхідності підтримування складних інфраструктур опрацювання даних, клієнтських і мережних додатків. Зокрема, користувачі можуть отримувати в своє розпорядження повністю готове для роботи віртуалізоване робоче місце. При цьому виникає можливість надання значного обсягу навчального контенту засобами достатньо дешевого апаратного забезпечення (це може бути ноутбук, нетбук і навіть смартфон). Таким чином, завдяки механізму аутсорсингу з’являються передумови для реалізації практично будь-яких освітніх сервісів засобами хмарних технологій. Відповідно до цього підходу вже сьогодні отримали помітне поширення ІКТ-засоби нового покоління, що можуть бути використані в межах мережної хмарної ІКТ-інфраструктури (кишенькові, мобільні, портативні комп’ютери, електронні книги, смартфони, мультимедійні дошки з Інтернет доступом і ін.). Це створює підстави для розвитку інтегральних підходів до побудови моделей підготовки фахівця, які ґрунтуються на побудові багаторівневих системних колекцій електронних ресурсів, створених для різних типів спеціалізації та навчального призначення.
За даними опитування, в якому взяли участь більше тисячі американських респондентів як серед підприємств ІТ-бізнесу, так і користувачів ІТ-послуг у 2014 році, відзначається тенденція переведення на основу аутсорсингу будь-якої діяльності, що не є профілюючою у компанії. Це, наприклад, підтримування процесів підбору персоналу, зокрема із використанням автоматизованих систем, розрахунку заробітної платні, виплати допомоги, проведення оцінювання та збирання відгуків, управління навчанням та інші. Ця тенденція характерна і для організації інформаційно- освітнього середовища. Зокрема, як зазначається в, підтримування і налаштування ІКТ-сервісів належить до того різновиду діяльності, яку доцільно довірити спеціалістам в галузі ІКТ, для цього у складі установи може бути створений спеціальний ІКТ-підрозділ. При тому, що розвиток хмарних додатків у PaaS досяг переламної межі, коли їх буде використовувати вже більшість компаній, стосовно SaaS можна відзначити, впровадження є майже повсюдним за даними цього опитування. Враховуючи те, що закономірності розвитку ІТ сектору є певною мірою загальними, нові технології здебільшого легко долають кордони, на основі цих даних можна зробити висновок, що швидкий розвиток хмарних технологій є помітною сучасною тенденцією, що виявлятиметься як у зарубіжному, так і вітчизняному освітньому просторі.